LIVERAY ÉLŐ FÉNYTÉRRÖGZÍTÉS ÉS -MEGJELENÍTÉS

ÖsszefoglalóA LiveRay projekt célja az első integrált light-field kamera- és light-field megjelenítőrendszer létrehozása, amely lehetővé teszi a 3D light-field (3D fénytér) közvetlen felvételét egy speciális kamerával, és annak megjelenítését szemüveg nélküli 3D kijelzőn. A 3D light-fielda legújabb és egyben legigéretesebb megközelítés, 3D reprezentáció,az ahhoz kötődő módszerek és technológiák összessége, amelyek alkalmasak részletgazdag 3D képi információ megjelenítésére, valamint képes valós, térbeli jelenségeket mindeddig példa nélkül álló képminőséggel rögzíteni, és megjeleníteni. A light-field a képi információt fénysugarak halmazaként írja le, amely egy érzékelő vagy kijelző felszínén áthalad, de a fénysugár pozíciója és színemellett rögzíti minden egyes fénysugár irányát is.


Mind a light-field kamerák, mind a light-field kijelzők ma is elérhetőek a piacon (a Raytrix és a Holografika termékei). A Holografika által fejlesztett és gyártott HoloVízió 3D light-fieldmejelenítőkegyedülálló szemüveg nélkül 3D élményt kínálnak. A hagyományos autosztereoszkópikus kijelzőknél megfigyelhető, képek közti „ugrálással”, a problémás zónákban összeomló 3D látvánnyal szemben a HoloVízió teljes és folytonos vízszintes parallaxist, így természetes 3D élményt biztosít, amely huzamosabb használat esetén sem fárasztja a szemet, és egyszerre több néző is élvezheti ugyanazt a képet. Professzionális alkalmazásoknál ez rendkívül fontos, hiszen a felhasználók gyakran órákon át nézik a kijelzőt és az egyszerű térhatás helyett a komplex térbeli összefüggések geometriailag korrekt megjelenítése a lényeg.


A Raytrix 3D light-field kamerái a fényteret közvetlenül egyetlen kamerával rögzítik – egyetlen lencsével és egyetlen felvétellel. A Raytrix kamerái különösen a kis méretű, sőt mikroszkopikus tárgyakról készült felvételek készítésében járnak más 3D rendszerek előtt. A Holografika 3D light-field kijelzőinek és a Raytrix 3D light-field kameráinak direkt kombinációja így a logikus következő lépés.